Alt du trenger å vite om landstrøm for båt

Med landstrøm vet du at du kan unne deg lange turer og samtidig være sikker på at du har tilgang på strøm ombord. I denne artikkelen forklarer vi deg alt fra hvordan landstrøm fungerer til selve monteringen, i tillegg til at vi byr på andre praktiske tips. Len deg tilbake og lær mer om landstrøm!

Hva er landstrøm, og hvordan fungerer det?

Behovet for strøm i båt har endret seg drastisk. Ikke bare fordi vi har med oss flere duppedingser til sjøs, men også fordi nyere båter krever mer strøm. Det er her landstrøm kommer inn!

Landstrøm er strøm fra et anlegg på land, der du kan gi tilførsel av strøm til båten mens den ligger fortøyd ved kaia. På denne måten kan du gjøre alt fra å lade mobilen til å benytte et båtkjøkken og finne deg godt til rette på turen. Båten får strøm gjennom landstrømkabler som går fra båtens egne monterte landstrømanlegg, og ut til en landstrømsentral. 

Sjekk ut vår landstrømpakke som inneholder et komplett sett, slik at du enkelt kan koble deg til landstrøm, uten noen fancy verktøy.

Fordeler med landstrøm

Med landstrøm får du tilgang til strøm ombord i båten. Det gjør livet i båten betraktelig mer komfortabelt, og ikke minst praktisk, med tanke på batterilading. Du kan lade båtens batterier, noe som forlenger batteriets levetid og sikrer at de er fulladet når du skal ut på sjøen. Med andre ord kan du nyte elektriske apparater som kjøleskap, komfyr, aircondition eller TV, uten å bekymre deg for batterikapasiteten. 

Landstrøm gir ikke bare ekstra komfort - det er også et viktig tiltak med tanke på sikkerheten. Med landstrøm reduseres bruken av generatorer, som gjør at risikoen for karbonmonoksidforgiftning og brannfare minimeres. I tillegg er landstrømsystemer vanligvis utstyrt med jordfeilbryter, som beskytter mot elektrisk støt dersom det skulle oppstå en feil.
 

MicrosoftTeams-image.png

Montering av landstrøm for båt

Er du teknisk anlagt, har god erfaring og kunnskap om elektriske installasjoner, og på toppen av det hele tålmodig, burde montering av landstrøm gå veldig fint å gjøre på egen hånd. Mye av monteringen handler om å ha det riktige utstyret, og å sørge for god planlegging og forberedelse. Det er som nevnt viktig å ha den rette kompetansen for å montere landstrøm, og har du gjort det før, så vet du hva vi snakker om. Merk også at noen produkter krever montering av godkjent installatør.

Fest landstrømsinntaket

Først og fremst bør du finne ut hvor landstrømsinntaket skal monteres. Det bør helt klart være på et lett tilgjengelig sted på båten, beskyttet mot vær og bølger. Deretter borer du et hull i skroget der landstrømsinntaket skal monteres. Fest landstrømsinntaket med skruer og tett med vanntett tetningsmasse rundt kantene.

Jordfeilbryter og sikringer

Når inntaket er på plass, monterer du en jordfeilbryter og får på plass sikringer inne i båten, nær inntaket. Deretter kobler du landstrømsinntaket til jordfeilbryteren med en egnet kabel, og utgangen fra jordfeilbryteren til sikringsboksen som fordeler strømmen til båtens elektriske systemer. 

Test før du kobler til landstrøm

Sjekk at spenningen er som den skal og for all del sørg for at det er ingen kortslutninger i systemet. Påse at alle tilkoblinger er godt festet og isolert før du kjører testen.

Og husk: Det er ingen skam å be om hjelp. De fleste benytter seg av en autorisert installatør ved montering av landstrøm. Så med mindre du har den type erfaring og kjenner deg trygg på området, vil vi sterkt anbefale å oppsøke en fagekspert. Det er faktisk ekte båtvett på sitt beste!

 

Alt du trenger å vite om landstrøm for båt 2-min.jpg

Klargjør båten for landstrøm

Når du har fått på plass installasjonen av landstrøm, er det noen praktiske tips og triks du burde vite om. For selv om stikket står der så stolt på brygga, er det ikke sikkert det kan gi deg energien du trenger. Båten din må nemlig ha mulighet til å benytte seg av landstrøm, noe som enkelt kan fikses med en Ratio Plug & Play landstrømpakke. Og ja – denne kan du enkelt montere selv!

Oppbevar landstrømkabelen trygt

Ting som ligger slengt omkring i en båt er ikke bare utrivelig, det kan være direkte farlig. Putt kabelen i en bag for landstrøm så får du det både ryddig og trygt! Med en kabeltrommel får du også noen ekstra meter når det trengs.

Ikke stikk selv om stikket er fullt

Se for deg følgende scenario: Det er ikke bare folksomt på havna, men stikket er fullt. Strømmen er tom, og stressnivået er på bristepunktet. Vel, du trenger ikke å få panikk og lete etter en annen havn – en kjekk kabelsplitter kan redde dagen.  

Har du spørsmål? Ta kontakt med oss når som helst for en god båtprat!

fill

Ofte stilte spørsmål om landstrøm for båt:

  1. Hva trenger jeg for å koble båten min til landstrøm?
    For å koble båten din til landstrøm trenger du en landstrømskontakt på båten, en passende landstrømskabel, og tilgang til en strømuttak på land. Det er viktig å sikre at både båtens landstrømsystem og strømkabelen er i samsvar med gjeldende sikkerhetsstandarder for å forhindre elektriske farer. Mange båthavner tilbyr standardiserte strømuttak, så sørg for at du har en kompatibel kabel og eventuelt nødvendige adaptere. 
     
  2. Trenger jeg mange uttak for 220v i båten?
    Vanligvis trenger du bare ett uttak, og det er til batteriladeren. De fleste systemer i båter i dag går på 12v eller 24v, så her sørger en jevn ladestrøm til batteriet for at spenningen er høy og tilgangen til strøm er tilstede i båten hele tiden.