Do i båten: Ikke la sommeren gå i dass!

Det er mye som kan gå galt i båt, men om det virkelig går i dass med dassen kan det fort bli både kritisk, ubehagelig, pinlig og dyrt. Har du do i båten og vil unngå å drite deg ut? Da kan du plukke opp noen tips her.

For oss båtfolk er det visse temaer som dukker opp oftere enn andre. Do og septikk er selvfølgelig blant de mest populære. Ikke fordi vi er synes tiss og bæsj er så morsomt (sånt sluttet vi jo selvfølgelig å fnise av for flere år siden 😉), men fordi doen må funke for at livet om bord skal være behagelig. Ingen har vel lyst til å knipe seg gjennom en dag på sjøen eller tilbringe tid med å fikse en tett do i båten.

Her er noen dritsmarte tips og råd om do i båt:

Bruk riktig papir

Det høres nesten for enkelt ut, men spesialpapir for båt-toaletter er enormt viktig. Hvorfor? Jo, de lar seg lett spyle ned, løses raskt opp og bidrar til å unngå tilstopping.

Invester i en do som passer

Hva slags do du har, avhenger selvsagt av hvor mange fot du rår over. For noen holder det lenge med en portabel båt-do som denne, andre igjen har både plass og mulighet til å sette inn en elektrisk do med porselenslokk, elektrisk pumpe og avfallskvern.

ikkegøy uten do.jpg

Forebygg

Mye kan løses ved å være godt forberedt og sjekke doen før sesongen virkelig braker løs. Har du for eksempel 0,5 liter Eco Clean i toalettet før første seilas, deretter én kork én gang i uken når fartøyet er i bruk, bidrar det til å forhindre forkalkninger.

Bruk sanitærvæske

Sanitærvæske har flere nyttige funksjoner. De bidrar til å fjerne sjenerende lukt, men kan også forhindre oppsamling av kalkavsetning. De finnes mange å velge blant her. Noen av våre favoritter er markedets mest brukte sanitærvæske Aqua Kem Blu konsentrat, effektive Aqua Rinse som også forhindrer kalkavsetning, og Aqua Kem Blue Sachets som er praktiske porsjonsposer som løser seg opp i septiktanken.

Vedlikehold septikslangene

Etter hvert som årene går, kan septikslangene både begynne å lukte og tettes med urinstein. Det anbefales å bytte slanger når det har gått 5-7 år siden sist du gjorde det.

mådusåmådu.jpg

Selvsagt er det mange andre ting å tenke på når det gjelder do i båten, men vi håper at dette er et godt steg på veien og noen nyttige tips for deg som vil unngå å drite deg ut. Vi har selvfølgelig mye annet av stort som smått til alt fra strøm, VVS, varme, dusj og mer.

fill