Teller størrelsen? Slik velger du riktig fender til båten din
Hvis du bruker utstyret riktig så teller ikke størrelsen? Vel, på båten teller det faktisk. Riktig størrelse og bruk av båtfendere er en viktig del av en trygg fortøyning. Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene om fendere og fenderbruk:
Hvor mange fendere trenger jeg?
Det er et spørsmål vi dessverre ikke kan gi deg et fasitsvar på. Det avhenger av hva slags båt du har, hvor stor den er og hvor mye den veier i tillegg til hvor og hvordan du skal legge til. En tommelfingerregel for båt er at du skal fortøye for storm uansett. Det gjelder også for fendere. Hekt heller på en fender for mye enn en fender for lite. Bare husk at du også må oppbevare dem om bord når de ikke er i bruk, så ikke gå helt bananas.
Hva slags type fendere skal jeg velge?
En feil vi ofte ser er båter med for små fendere, så først og fremst sørg for at fenderne er dimensjonert for båten din. Som med antallet fendere, vil type fendere avhenge av en rekke faktorer ved både båten og hvor du skal legge til. Her får du noen eksempler på hva slags type fendere du trenger til ulike steder:
I bås
Pass på at fenderne er lange nok så de ikke spretter opp og blir liggende å slappe av oppe på utstikkerne. Selve bredden på båsen vil kunne påvirke hvor store fendere du kan ha. Har du for eksempel seilbåt, kan en løsning være å ha vanlige fendere (de pølseformede) på midten av båten og blåser (de store runde) der det er mer plass.
Mot fjell
Skal du legge til mot fjell, er det lurt å alltid ha et par blåser på lur. Disse lar du ligge å duppe i overflaten mellom fjellet og båten.
Fast båtplass
Bryggefendere kan være et godt supplement på den faste båtplassen din. Disse slipper du også å drasse med deg når du skal ut på tur.
Hva kjennetegner en kvalitetsfender?
En kvalitetsfender er en fender som holder fasongen og fargen over tid. Vi i Ahoy selger norskproduserte fendere og blåser fra Polyform, som er ledende på sitt felt.
Trenger jeg fenderholdere?
Fendere er uvurderlige når de er i bruk, men er i grunn mest i veien når de ikke er det. For å unngå å fylle alle kriker og kroker i båten din med fendere, kan det være lurt å vurdere fenderholdere. Det gjør også at fenderne alltid er lett tilgjengelige når du trenger dem.
Trenger jeg fendertrekk?
Synes du fenderne knirker fælt når du skal sove i båten? Da kan et fendertrekk være løsningen. Det skal nevnes at fendertrekket i seg selv trekker båtfolket i to retninger. Noen liker dem fordi de beskytter gelcoaten. Andre mener de kan samle smuss og matte ned skroget. Her anbefaler vi at du tester selv før du velger side.
Hvordan vaske fendere?
Vi anbefaler at du vasker fenderne dine jevnlig. Det letter både jobben og beskytter skroget. Dessuten ser jo gullende rene fendere langt bedre ut, spør du oss. Går du over de nyvaskede fenderne med Fendershine eller poleringsvoks blir de ekstra fine og glatte. Ikke glem å vaske fenderlinen. Disse kan du kjøre i vaskemaskinen. Bytt fenderlinen om den er slitt.
Hvordan feste fender på båt?
Å feste fendere på en båt er en viktig del av å beskytte båten mot skader når den ligger til kai eller langs en annen båt. Her har du en enkel guide:
- Velg riktig fender og fenderline
Sørg for at du har tilstrekkelig antall og størrelse på fendere for båten din.
Bruk solide tau som er lange nok til å justere høyden på fenderne.
- Fest fenderlinene til fenderne
Tre fenderlinene gjennom hullet på fenderen og knyt en knute, som for eksempel en båtmannsknopp, for å sikre at tauet ikke sklir ut.
- Plassering av fendere
Plasser fendere på de stedene hvor båten vil være i kontakt med brygga eller en annen båt. Vanligvis plasseres fendere midtskips, foran og bak for best beskyttelse.
- Juster høyden på fenderne
Fendere bør henge slik at de dekker overgangen mellom båten og kaien eller den andre båten. For å justere høyden, løsne fenderlinene og trekk dem til ønsket lengde, deretter knyt dem fast igjen.
- Feste fenderlinene til båten
Fest fenderlinene til rekkverk eller pullere ved hjelp av en båtmannsknopp eller halvstikk. Alternativt kan du bruke fenderkroker som klipses på rekkverket, noe som gjør det enkelt å flytte fenderne rundt etter behov.
Tips: Ha det gøy med fender
Har du rastløse barn eller bare lekne voksne om bord, kan en fender bli både badedyr, ball og huske.
Har du flere båtspørsmål?
Lurer du på noe om fendere som vi ikke har svart på? Ta gjerne kontakt med oss på chat eller på kontaktsiden vår. Vi er alltid her for å hjelpe deg med å gjøre livet på vannet så enkelt og behagelig som mulig
Ofte stilte spørsmål om fender på båt:
- Hvor mange fendere trenger jeg for båten min?
Antallet fendere du trenger avhenger av båtens størrelse og hvordan du bruker den. En god tommelfingerregel er å ha minst tre fendere per side for båter opptil 10 meter, og flere for større båter. Du bør også ha noen ekstra fendere tilgjengelig for spesielle situasjoner som fortøyning i trange havner eller ved ukjente brygger.
- Hvilket materiale er best for fendere?
Fendere er vanligvis laget av PVC eller gummi, men det finnes også oppblåsbare fendere laget av andre typer plast. PVC er et populært valg på grunn av sin holdbarhet og motstand mot UV-stråler, som gjør at fenderne varer lenger i solfylte forhold. Gummi er også et slitesterkt materiale som gir god beskyttelse, men kan være tyngre og vanskeligere å håndtere. Oppblåsbare fendere er lette og enkle å oppbevare, men kan være mindre holdbare enn faste fendere.