Teller størrelsen? Slik velger du riktig fender til båten din

Riktig bruk av fendere er en viktig del av en trygg fortøyning. Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene om fendere og fenderbruk.

Hvor mange fendere trenger jeg?

Det er et spørsmål vi dessverre ikke kan gi deg et fasitsvar på. Det avhenger av hva slags båt du har, hvor stor den og hvor mye den veier i tillegg til hvor og hvordan du skal legge til. En tommelfingerregel for båt er at du skal fortøye for storm uansett. Det gjelder også for fendere. Hekt heller på en fender for mye enn en fender for lite. Bare husk at du også må oppbevare dem om bord når de ikke er i bruk, så ikke gå helt bananas.

Hva slags type fendere skal jeg velge?

En feil vi ofte ser er båter med for små fendere, så først og fremst sørg for at fenderne er dimensjonert for båten din. Som med antallet fendere, vil type fendere avhenge av en rekke faktorer ved både båten og hvor du skal legge til.

Har storrelsen noe aa si - 2.jpg

I bås – Pass på at fenderne er lange nok så de ikke spretter opp og blir liggende å slappe av oppe på utstikkerne. Selve bredden på båsen vil kunne påvirke hvor store fendere du kan ha. Har du for eksempel seilbåt, kan en løsning være å ha vanlige fendere (de pølseformede) på midten av båten og blåser (de store runde) der det er mer plass.

Mot fjell – Skal du legge til mot fjell, er det lurt å alltid ha et par blåser på lur. Disse lar du ligge å duppe i overflaten mellom fjellet og båten.

Fast båtplass – Bryggefendere kan være et godt supplement på den faste båtplassen din. Disse slipper du også å drasse med deg når du skal ut på tur.

Hva kjennetegner en kvalitetsfender?

En kvalitetsfender er en fender som holder fasongen og fargen over tid. Vi i Ahoy selger norskproduserte fendere og blåser fra Polyform, som er ledende på sitt felt.

Trenger jeg fenderholdere?

Fendere er uvurderlige når de er i bruk, men er i grunn mest i veien når de ikke er det. For å unngå å fylle alle kriker og kroker i båten din med fendere, kan det være lurt å vurdere fenderholdere. Det gjør også at fenderne alltid er lett tilgjengelige når du trenger dem.

Trenger jeg fendertrekk?

Synes du fenderne knirker fælt når du skal sove i båten? Da kan et fendertrekk være løsningen. Det skal nevnes at fendertrekket i seg selv trekker båtfolket i to retninger. Noen liker dem fordi de beskytter gelcoaten. Andre mener de kan samle smuss og matte ned skroget. Her anbefaler vi at du tester selv før du velger side.

Hva med vedlikeholdet?

Vi anbefaler at du vasker fenderne dine jevnlig. Det letter både jobben og beskytter skroget. Dessuten ser jo gullende rene fendere langt bedre ut, spør du oss. Går du over de nyvaskede fenderne med Fendershine eller poleringsvoks blir de ekstra fine og glatte. Ikke glem å vaske fenderlinen. Disse kan du kjøre i vaskemaskinen. Bytt fenderlinen om den er slitt.

Tips: Gøy med fender

Har du rastløse barn eller bare lekne voksne om bord, kan en fender bli både badedyr, ball og huske.

Har du flere spørsmål?

Lurer du på noe om fendere som vi ikke har svart på? Ta gjerne kontakt med oss på chat eller på kontaktsiden vår. Vi er alltid her for å hjelpe deg med å gjøre livet på vannet så enkelt og behagelig som mulig