Værskifte – hva nå?

Om fukt i båt og hva man kan gjøre 

Det kalles en «atmosfærisk elv» og den styrter inn over landet. Kanskje ikke i form av konstant nedbør, men i form av store temperatursvingninger og et dramatisk værskifte. Dette igjen gir fuktige forhold, noe som selvsagt påvirker båten din. Så hva bør du tenke på nå? Jo, hvordan du kan holde båten tørr og unngå fukt. 

Har du båten lagret i en hall, eller i opplag hos en profesjonell aktør? Da har du sannsynligvis lite å bekymre deg over. Står båten ute under presenning eller er lagret et sted som påvirkes av temperaturendringer? Da er det lurt å ta en titt, og kanskje gjøre noen effektive tiltak.  

Har du fortsatt båten på vannet? Da håper vi at du bruker den flittig, og at den ikke bare ligger der og sliter i vinterværet. Her er uansett noen tips og triks som kan hjelpe deg med båtlivet og hvordan du kan få bukt med fukt. 

 

fugl-min.jpg

Sjekk presenningen

Er den fortsatt uten hull? Har det samlet seg vann? Er den tett, men gir fortsatt god nok lufting? Kast et blikk på presenningen og sjekk at den sitter som den skal. Ser du at presenningen ikke holder helt mål, da kan vi sterkt anbefale denne godsaken fra O.B Wiik. Den dekker nemlig det meste.

Se etter fuktdannelser

En båt har mange kondenspunkter. I disse områdene kan det ofte oppstå mugg- og soppdannelser, men også kan samle seg fukt og vann i løpet av lagringsperioden. Ta en runde innvendig og se etter fukt, antydninger til sopp, jordslag og mugg. Finner du noe? Det kan være et tegn på at båten din kanskje ikke lagres under optimale forhold, og at du bør ta noen grep. Trenger du å fjerne mugg umiddelbart, kan vi sterkt anbefale denne fra Starbrite. I tillegg kommer det et par svært nyttige tips rett nedenfor her.

 

båt-min.jpg

Sørg for god lufting

Det høres kanskje ut som et kjedelig råd, men god lufting er oppskriften på suksess. Minst mulig temperaturforskjell mellom inne og ute gir stabile forhold for båter i opplag. God lufting og luftsirkulasjon bidrar til godt inneklima. Faktisk bør luftfuktigheten være under 55%, noe man best oppnår ved å ta i bruk en luftavfukter (Ja, dette rådet vil du høre igjen, for vi vet det er så godt).

Unngå oppvarming

Med mindre du aktivt bruker båten gjennom vinteren og høsten, er oppvarming av båten ingen god idé for å få bukt med fukt. Ja, det kan virke fristende, men kondens oppstår når varm og kald luft møtes, og er det en ting du vil unngå så er det kondens.  Benytt deg heller av en god luftavfukter. Det bidrar til å holde luftfuktigheten stabil, båten tørr og temperaturen på likt nivå som på utsiden av båten. 

Bruker du båten hele året? Da er det ikke bare viktig med en avfukter. Du må også sørge for å holde båten frostfri. Da er oppvarming viktig, og vi kan varmt anbefale denne råtassen fra Webasto

 

bunn-min.jpg

Bruk en luftavfukter med rotor

Det finnes mange forskjellige luftavfuktere, og mange av dem har redusert effekt ved lavere temperatur. Heldigvis finnes det de som trives også i kulda. Testvinneren Meaco DD8L er en av dem.  

Meco DD8L benytter seg av tørkerotorteknologi, noe som gir svært god effekt uansett årstid. I tillegg har den lav vekt, lavt lydnivå og håndterer temperatursvingninger godt. Luftavfukteren har blitt kåret til best i test flere ganger, er spekket med funksjoner og fungerer godt selv under kjølig forhold.  

Meaco DD8L har blitt omfavnet av båtfolk og folk i båt.


Du kan slå kloa i bestselgeren her