Kjekt å vite for deg som parkerer båten

Skal en paraplydregg bare brukes når det regner? Hvor ofte må hekken på båten klippes? Og var ikke babord en barnebokfigur? Å lære om båt er som å lære et nytt språk. Du blir ikke flytende på dag én, men ett sted må du jo begynne. Her er noen av de første ordene det kan være kjekt å kunne når du skal ta dine første ustøe steg på gyngende grunn.

Styrbord og babord

Skal du ut i båt er det vanskelig å komme unna styrbord og babord. «Hadde det ikke vært enklere å bare kalt det venstre og høyre?» tenker du kanskje. Spør du oss, og de fleste andre båtfolk, er svaret nei. Styrbord og babord følger båten, mens høyre og venstre følger deg. Det kan fort bli dårlig stemning, og i verste fall farlig, om du roper om høyre og venstre til en som har høyre og venstre i en helt annen retning enn deg.

Babord er den venstre siden når du ser forover i båten. Styrbord er den høyre. For å huske det er det ikke så mye annet å gjøre enn å pugge. Trenger du en huskeregel, er den vanligste at det er en Y i både høyre og styrbord. Kommer du på en artigere en, må du gjerne sende den til oss.

deg-som-parker-baaten-2.jpg

Båten utenpå

Avhengig av båttype og størrelse finnes det en haug med forskjellige dingser om bord med et tilhørende navn å lære seg. Noen av dem er likevel rimelig overordnede og går igjen fra båt til båt. Foran på båten kalles baugen. Bak kalles akter eller hekken. Skroget er hele den flytende delen av skipet, inkludert dekk. Dekk er enkelt sagt det utvendige gulvet. Hører du noen skryte av at de har flybridge, er det et ekstra og åpent dekk lokalisert høyere enn hoveddekket som du gjerne også kan styre båten fra.

 

Båten innvendig

Inne i båten blir gulv til dørk og vegger til skott. Vanlige begrep som soverom og seng blir også igjen på land. I båten heter det lugar og køye. Et stort kjøkken heter bysse, mens et mindre kjøkken gjerne kalles et pantry. På vannet trenger du ikke være religiøs for å gå i messen heller. Det er rett og slett det oppholdsrommet heter.

 

Båten i fart

Du parkerer ikke båten, du legger til. Du rygger ikke båten, du bakker. Og når vi først er inne på båt og fart; en knop er 1,852 km/t, som enkelt og greit også er en nautisk mil. En knop er også en type knute, og begrepet kommer fra den tiden hastigheten på en båt ble målt med en loggline som var merket med knuter.

deg-som-parker-baaten-3.jpg

Fortøyning

Å knyte fast båten til brygga kalles å fortøye. Tauet du bruker kalles gjerne fortøyninger eller spring, avhengig av hvordan de går fra båten og inn på land. En trosse er rett og slett et litt tykkere tau med en diameter på over 25 mm. Fendere er de ballonglignende greiene som beskytter båten mot det den ligger inntil. De store runde fenderne kalles gjerne blåser.

Og så var det denne paraplydreggen, da. En dregg er et lite anker, og en paraplydregg er en dregg hvor armene kan slås sammen som en paraply. Du står med andre ord fritt til å bruke den uansett vær. Bare husk å feste tauet eller kjettingen til båten før du hiver den over bord.

 

fill

En fot

Enten du skal kjøpe båt selv eller høre på en nabo, kollega, venn eller tilfeldig forbipasserende skryte av sitt båtkjøp, er det kjekt å vite at en fot er 30,48 cm. Fot kommer, som navnet tilsier, fra lengden på foten til en voksen mann. Det antas at fot har blitt brukt som måleenhet helt siden oldtidens Egypt. Kanskje også før. Da er det ikke så rart at lengden har variert en god del gjennom historien. For å få plass til dagens fot i en sko må du opp i størrelse 47. Det er en fot det må være ypperlig å sette sjøbein med.

 

Sjøbein

En bredbent stilling som gjør det lettere å holde balansen når båten beveger seg.

Har du flere ord eller uttrykk du har hørt, men kanskje ikke helt har turt å spørre om hva betyr? Send de gjerne til oss. Vi er alltid her for å gjøre livet ditt på vannet så enkelt og behagelig som mulig.