Høst på vannet: slik forlenger du båtsesongen

Høst på vannet betyr klar luft, god plass, godt fiske og fargesprakende naturopplevelser. Samtidig er det en del ting som bør være på plass for å sikre at båtturen blir både komfortabel og trygg.

Sikkerhetsutstyret er ekstra viktig

Medaljens bakside med færre folk på sjøen, er at det kan ta lengre tid å få hjelp. Det er også mye kaldere i vannet på denne årstiden. Bruk derfor redningsvest hele tiden, også når du er på brygga, og vær ekstra nøye med vedlikeholdet. En personlig nødpeilesender kan være en god investering, spesielt når du er alene. Sjekk at VHF-en virker og kall gjerne opp Kystradioen for en radiosjekk. En håndholdt VHF er en ekstra trygghet. Sørg også for at noen vet hvor du skal og når du planlegger å være tilbake.
 

2_Slik forlenger du båtsesongen3.jpg

Tørt tøy på kropp og køye

Det er vesentlig vanskeligere å kose seg når du fryser, så sørg for å ha med deg nok tøy. Ull innerst og yttertøy som er vindtett, vanntett og transporterer fuktighet ut er vår favorittoppskrift i vinterhalvåret. Sørg også for å ha med ekstra skift, om noen skulle være uheldige å ta et ufrivillig høstbad. 

Å sove i fuktig sengetøy er heller ikke stas. Dette madrassunderlaget øker ventilasjonen mellom madrass og underlag og kan hindre mugg. Et godt råd er likevel å ta med madrasser og dyner hjem mellom hver båttur. Utenfor sommersesongen kan du også vurdere å bruke sovepose. De har gjerne et vannavvisende ytterlag og er laget for å tørke fort. 

Ha nok varmekilder i båten

En dieselvarmer er den mest vanlige varmeovnen på vannet. Mange av disse kan fjernstyres, så båten er varm allerede før du setter foten på brygga. For sikkerhets skyld kan det være lurt å ha en alternativ varmekilde på lur, som en liten gass- eller parafinovn. Bare sørg for at du også har kontroll på de neste punktene på lista.

 

3_Slik forlenger du båtsesongen.jpg

Røykvarslere og gassalarm som virker

Hyppigere bruk av elektrisitet og gass øker også risikoen for brann. Ha minst ett 2-kilos brannslukningsapparat lett tilgjengelig. Større båter bør ha flere apparater. Vi anbefaler røykvarslere i oppholdsrom og alle kahytter. Lave temperaturer kan redusere levetiden på batteriene, så test disse jevnlig. Kaldere vær betyr også flere lukkede dører og luker. CO-varsler og gass-alarm er alltid aktuelt, og blir ikke noe mindre aktuelt i vinterhalvåret.

Sørg for god lufting

Nesten all type oppvarming forbruker luft. For å opprettholde et komfortabelt (og ikke minst levelig) oksygennivå i båten, bør du ikke skalke absolutt alle luker. En kontrollert sirkulasjon vil også sørge for raskere oppvarming, og kan bidra til å fjerne kondens og muggproblemer. Det finnes mange smarte løsninger på markedet for å slippe å bruke kalesjen som lufteluke. En av dem er denne lille ventilatoren, som går på solceller om dagen og batteri på natten. Et fulladet batteri kan drive ventilatoren i hele 40 timer uten lys.

 

4_Slik forlenger du båtsesongen4.jpg

Og som alltid; husk å ta med deg nok kos

Enten du foretrekker svart kaffe, grønn te eller en white chocolate mocha med en ekstra dæsj sjokoladesaus, er høsten tiden for å nyte varm drikke. Det blir ikke noe mindre sant på sjøen. Har du ikke mulighet til å lage favorittdrikken om bord, kan du fylle en termos eller to før turen.

Sørg for at du har noe mykt og godt å sitte på, som denne praktiske sitteputen fra Comfortseat. Det blir tidlig mørkt om høsten. Da er det utrolig hvor mye stemning det er i et par telys. Det finnes mange fine brannsikre og vindsikre varianter som går på batteri. Vi ønsker deg en hyggelig høst!

Og ja, er du interessert i flere gode tips & råd om båt båtutstyr og båtliv så kan du finne det her. Er du en av dem som er i ferd med å avslutte sesongen? Sjekk ut vårt store utvalg av det du trenger for opplag og lagring.

 

CTA2.jpg