Kjekt å vite om redningsvest for barn og voksne

Man kan fort bli usikker når deg gjelder valg av redningsvest. Her er noen tips som bidrar til å holde deg flytende, og kan gjøre årets båtsesong til tidenes tryggeste.

I 2015 vedtok stortinget at: «alle i fritidsbåt med lengde mindre enn 8 meter må ha på seg egnet flyteutstyr ved utendørs opphold når båten er i fart. En fritidsbåt regnes i denne sammenheng som enhver flytende innretning som brukes utenfor næringsvirksomhet, og som er beregnet på og i stand til å bevege seg på vann.» Puh, sånn sies det altså på byråkratisk vis, men hva betyr det i praksis?

Jo, det betyr at mange motorbåter, seilbåter, robåter, vannscootere, kajakker og lignende faller inn under påbudet. Det samme gjør vannsportutstyr som blir slept etter båten, som for eksempel vannski, tube og wakeboard. Selv på SUP skal du ha flyteutstyr.

At båten er i fart betyr at den har fremdrift fra motor, seil, årer eller lignende. Ligger båten stille, er du unntatt fra påbudet. Likevel anbefaler Sjøfartsdirektoratet at vesten beholdes på, som for eksempel ved fiske.

Mer om reglene kan du finne her på Sjøfartdirektoratets nettsider. Hvilke typer redningsvester, flytevester og flyteutstyr som finnes, kan du lese mer om her. Og ja – det er viktige forskjeller på redningsvest og flytevest!

redningsvest.jpg

Redningsvest

En redningsvest er alltid det tryggeste valget, både for voksne og barn. Redningsvesten har en solid krage som hjelper med å snu personen som faller i vannet til en trygg flyteposisjon. Barn og de som ikke kan svømme bør alltid bruke redningsvest.

fill

flytevest.jpg

Flytevest

En flytevest har ikke krage, ei heller egenskapen til å snu en person rundt fra magen til en trygg flyteposisjon på ryggen. Flytevesten skal kun brukes av svømmedyktige og er ofte brukt til vannsport, ferdsel innaskjærs eller på rolig sjø. Selv om en flytevest ikke har krage eller gir støtte til hodet, vil den likevel holde deg i oppreist stilling om du faller i vannet.

oppblasbar flytevest.jpg

Oppblåsbar flytevest

Dette er de mest populære og flittigst brukte flytevestene blant ungdom og voksne. En oppblåsbar flytevest er liten og nett, gir mer bevegelighet og er komfortabel å ha på. Vesten blåses opp automatisk hvis man faller i vannet, men kan også blåses opp manuelt takket være en snor eller et munnstykke.

fill

flyteklaer.jpg

Flytejakke og flytevest

Klær som gir god flyt, sier du? Yes, både flytejakker, flytevester, flytegensere og flytedress (ikke for bruk i bryllup og sånt) gjør at du både kan holde deg flytende, holde varmen og holde stilen under røffe forhold.

fill

Flytedrakt og overlevelsesdrakt

For de mest hardbarkete av oss, og dem er det faktisk en del av, finnes det hele flytedresser og overlevelsesdrakter utviklet for å tåle sjø og ruskevær. Ofte har disse god beskyttelse mot kjøling, god fleksibilitet og er bygget av svært holdbare materialer.

fill