Vroooom: Slik er reglene for fart på sjøen.

Har du planer om å gå i plan eller foretrekker du å duve dovent av sted når du er på vannet? Uansett – fartsgrenser, lover og regler er det også til sjøs. Litt om dem, finner du her.

Som på norske veier finnes det også fartsgrenser i norske farvann. Til forskjell fra på veien, hvor det finnes allment gjeldende nasjonale fartsgrenser, er det annerledes for båtfolk og folk i båt. Likevel er det noen felles, nasjonale regler også er. Noen av dem så nye som fra både mai og juni 2021.

 

3_vroom.jpg

 

Reglene for fart på sjøen finner du her:

 

Kommunene setter fartsgrensen selv

Hver enkelt kommune bestemmer fartsgrensen i deres skjærgård. Slik har det vært lenge nå, simpelthen fordi regjeringen mener det er viktig at slike fartsgrenser fastsettes på bakgrunn av lokal kunnskap og lokale behov. Det betyr at du selv må sette deg inn i gjeldende regelverk for kommunen du ferdes i eller har planer om å navigere deg til.

 

Maks 5 knop nær badeplass og i hele landet

Det er ikke lov å føre båt i høyere hastighet enn 5 knop innenfor 50 meter fra badeplass eller steder der bading pågår. Dette er en ny, nasjonal regel som ble innført 15. mai 2021 og som gjelder i hele landet.

 

Vink farvel til 10-knopsgrensen

Tidligere kunne ikke barn og unge mellom 12 og 16 år føre fritidsbåter med mer enn 10 hk eller som går fortere enn 10 knop. Problemet var bare at selv en motor under 10 hk kan gi fart på over 10 knop. Nå mykes regelverket opp og barn og unge kan nå lovlig kjøre båter med inntil 10 hk uten å tenke på knop.

 

2_vroom.jpg

 

Vær aktsom.

Tilpass fart etter forhold. Helt ordrett heter det seg at du må føre båten: «slik at det ikke oppstår bølgeslag eller på annen måte oppstår fare eller voldes skade eller ulempe for personer, herunder badende, kano- og kajakkpadlere, andre fartøyer, kaier, akvakulturanlegg, strandlinjer, dyre- og fugleliv og omgivelsene for øvrig.» Det bryr rett og slett noe så enkelt som at du ikke skal være en dust på vannet, men vise hensyn og tilpasse fart etter forhold og folk rundt deg.

 

App, app, app!

Vil du holde deg oppdatert, uansett hvor du er? Et godt tips kan være å laste ned Båtfart, en app utviklet av Kystverket, som gir oversikt over hvilke fartsgrenser som gjelder hvor.