Båt eller bål på Sankthans? Om brannsikkerhet i båt

Hvis vi sier Sankthansaften, tenker du båt eller bål først? For mange på Østlandet er nok svaret et rungende båt. Er du derimot fra Flekkefjord, er det ja takk, begge deler. Der ER nemlig bålet en båt.

Et bål av en båt

Spira, som de kaller tradisjonen i Flekkefjord, begynte en gang på 1800-tallet. Lærlinger og ungdom halte en gammel robåt på land, fylte den med brennende materiale og dro den overtente båten gjennom byen. Etter et par branntilløp, ble tradisjonen flyttet midtfjords. «Spira» har siden den gang vært alt fra store fiskeskøyter til dagens flåte av tomme tønner.

Tenk brannsikkerhet

Den brennende båten i Flekkefjord er et spenstig skue. Men den får oss også til å tenke på hvor fort en båt brenner. Vi vil derfor komme med en oppfordring. Om du tenker båt på Sankthans – tenk også brannsikkerhet. Da båten på bildet under tok fyr, måtte besetningen hoppe til sjøs. Heldigvis ble ingen alvorlig skadet.

_båt i brann.jpg

Huskeliste for brannsikkerhet i båt:


•    Ha brannslukningsapparat på minimum 2 kilo lett tilgjengelig. Større båter bør ha flere apparater. Sørg for at alle i besetningen vet hvor apparatet oppbevares. Vi anbefaler også branntepper og førstehjelpssett om bord.

•    Ha fungerende røykvarsler, gassvarsler og CO-varsler om bord. Bytt batterier når sesongen starter. Selvfølgelig forutsatt at du benytter gass og/eller har en båt med et overbygg av noe slag. Har du en åpen robåt trenger du ikke brannsikre for kråka.

•    Jevnlig vedlikehold er den beste forsikringen mot brann. Gå grundig gjennom båtens drivstoffanlegg hver vår. Sjekk også det elektriske anlegget, både på 230 volt og 12 volt. Pass særlig på at ledninger ikke er skadet.

•    Sjekk at alt av ledninger og rørsystemer til propan er helt tett. Les bruksanvisningen nøye før nytt utstyr tas i bruk og flasker byttes.

•    Unngå søl av brennbare væsker.

•    Stopp motoren og stump røyken ved fylling av drivstoff.

•    Ha en plan.
Tenk gjennom hvordan dere effektivt kan evakuere båten dersom det begynner å brenne. En båt blir overtent fryktelig fort. Får du ikke kontroll på flammene er det beste rådet: rop om hjelp på VHF eller mobilen, og kom dere ut av båten. Enten det blir i en lettbåt eller i vannet.
 

Kilder: Norsk brannvernforening og Redningsselskapet

 

fill