Forbudt å tømme septik i Oslofjorden fra 1. juli 2024

Fra 1. juli blir det forbudt for fritidsbåter å slippe ut septik i Oslofjorden. Frem til nå har det vært lov å tømme dassen ut i fjorden (300 meter fra land). Nå setter regjeringen en stopper for dette. Vi forklarer hva det vil si for deg med båt!

Hvorfor blir det forbudt med kloakkutslipp i Oslofjorden?

Dette tiltaket er en del av regjeringens større innsats for å forbedre vannkvaliteten i Oslofjorden, og beskytte det marine miljøet. Kloakkutslipp i Oslofjorden er en kilde til forurensning som påvirker både dyrelivet og vannkvaliteten negativt. Tømming av septiktanken fører til lave konsentrasjoner av oksygen på grunn av tilførselen av nitrogen, fosfor, organisk stoff og andre partikler. Ved å innføre dette forbudet håper myndighetene å redusere mengden av skadelige stoffer som havner i fjorden. Selv om flere kommuner ønsket lengre tid før forbudet trer i kraft, for å etablere flere tømmestasjoner, valgte regjeringen likevel å innføre forbudet denne sommeren.

 

Hva betyr det for deg med do i båten? 

Fra 1. juli 2024 må du benytte deg av godkjente tømmestasjoner for å tømme dassen, du kan ikke lenger slippe det ut i havet. Dette krever at du planlegger turene dine med tanke på hvor nærmeste tømmestasjon befinner seg. Båtfolk oppfordres til å sette seg inn i de nye reglene og ta ansvar for å følge dem. Hvis ikke står du i fare for å få en stor bot om du ikke følger forbudet.

 

Eier du en båt med toalett og er på vannet, så må du sette fart mot en av tømmestasjonene for kloakk. Det finnes allerede 43 mottaksanlegg for fritidsbåter rundt fjorden i dag. Her finner du en oversikt over hvor du kan tømme dassen. 

 

“I forbudet er det gitt unntak for enkelte fritidsbåter som er vernet eller fredet av Riksantikvaren. Sjøfartsdirektoratet veileder om den nye forskriften.” skriver Miljødirektoratet. 

 

Du trenger et komplett system for å tømme dassen riktig

Vi hjelper deg å fikse et komplett system for riktig håndtering av septiktanken. Vi oppfordrer deg til å ta kontakt, så hjelper vi deg å sette sammen en pakke for din båt. Kontakt oss her.

Et komplett system for å tømme doen i båt innebærer:

 

1. Båttoalett

Først og fremst må du ha selve toalettet på plass, for å unngå å drite deg ut.

 

2. Tankmåler

Videre er det greit å vite når tanken er full, sånn at ingen ting havner over bord. Ta en titt på tankmåler til septiktank.

 

3. Septiktank

Septiktanken bør være i orden i båten, ellers kan det bli en bedriten tur. Her er vårt utvalg av septiktank.

 

4. Dekksforskruvning

For tømming av septiktanken trenger du en dekksforskruvning, altså en tilgang til tanken via et tanklokk med slange. Her er vårt utvalg av dekksforskruvninger.

 

5. Karbonfilter

Dette monteres på lufteslangen for å hindre at vond lukt slipper ut av tanken. Her finner du karbonfilter for septiktank.

 

6. Svanehals

Når du skal montere toalettet lavt eller under vannlinjen, trenger du denne. Den ser ut som navnet tilsier. Her finner du vårt utvalg av svanehalser.

 

7. Tanklufter

Vel, det er vel ingen som liker denne lukten. Tanklufteren forhindrer gassoppbygging i septiktanken. Her finner du vårt utvalg av tanklufter.

 

8. Skroggjennomføringer

Her finner du vårt utvalg av denne tingen.

 

9. Kuleventil

Her finner du denne lille tingen.

 

10. Slangestuss

Her finner du denne lille saken.

 

11. Slangeklemmer

Dette er ikke vårt utvalg av slangetemmere. Vi driver heller ikke med klemming av ekte slanger. Her finner du vårt utvalg av slanger og slangeklemmer til båt.

 

12. Tankgiver til septiktank

Det er greit å få sikre indikasjoner på når septiktanken må tømmes. Denne hjelper deg med dette - og tåler røff behandling og vakuumsuging. Vi anbefaler denne.

 

13. Y-ventil

Her finner du vårt utvalg av Y-ventiler.

 

14. Sanitærslange septik

Her finner du en gasstett sanitærslange til septiktanken.

 

15. Slange kjølevann

Slange i gummi med gode egenskaper mot aldring og lave temperaturer, denne kan brukes til lufting. Her finner du den.

 

Har du do i båten og vil unngå å drite deg ut? 

Da kan du plukke opp noen tips her: Do i båten: Ikke la sommeren gå i dass! 🚤 – En artikkel fra Ahoy 

 

Ofte stilte spørsmål om kloakkutslipp i Oslofjorden: 

  1. Gjelder forbudet mot å tømme septik hele Oslofjorden eller bare visse områder?
    Forbudet gjelder hele Oslofjorden, inkludert både indre og ytre fjordområder. Dette er for å sikre en helhetlig beskyttelse av miljøet i hele fjorden. Det er viktig å følge forbudet uansett hvor du befinner deg i fjorden, for å bidra til et renere og sunnere marint miljø.
     
  2. Hva er fordelene ved å følge forbudet mot å tømme septik i Oslofjorden?
    Ved å følge forbudet bidrar du til å bevare vannkvaliteten og det marine livet i Oslofjorden. Dette gjør fjorden tryggere og mer attraktiv for bading og fiske. I tillegg bidrar du til å opprettholde et godt miljø for dyrelivet, som fisk og sjøfugl, samt til å hindre spredning av sykdomsfremkallende bakterier.

    Det er også en fordel å følge forbudet for å unngå bøter.