11 tips for vinterlagring av båt på land

Å slurve med høstens vedlikehold og vinterlagringen kan koste deg både tid, krefter og penger når våren kommer. Her er 11 gode tips for vinterlagring på land som vil bidra til at båten din trygt kan gå i vinterdvale og våkne uthvilt og (nesten) klar for en ny sesong.

1. Rengjør båten utvendig så fort som mulig

Jo kortere tid det går fra de siste saltvannsdråpene slipper kjølen til du gyver løs på skroget med høyttrykksspyleren, jo enklere blir jobben. Vask så rent du bare orker og har tid til. Gjør gjerne unna poleringen også. Du vil takke deg selv til våren. Husker du ikke helt hva som er lurt å tenke på når det gjelder utvendig vask av båten? Les også: Vask av båten utvendig.

 

2. Vask og luft ut båten innvendig

Vask båten innvendig og tørk nøye. Sørg for at det ikke ligger vann nede i kjølen. Luft interiøret og motorrommet godt for å begrense kondens. Noe kondens er nesten umulig å unngå, så installer en avfukter om du kan. Hvis ikke er en fuktsluker et rimelig alternativ.

 

3. Gjør motoren klar for vinteren

Følg produsentens anbefalinger for vedlikehold og vinterkonservering. Har du en brukermanual, står gjerne stegene beskrevet der. Er du usikker, få fagfolk til å hjelpe deg. Det er fort gjort å gå på en smell alene. Det er også fort gjort at forsikringsselskapet ditt ikke vil betale for den smellen. Redningsselskapet har et og annet tips til deg med eldre påhengsmotor her.

 

ops.jpg

 

4. Ferskvann, frostvæske og full tank

Kjør motoren i ferskvann, fyll frostvæske for å hindre frostsprengning og fyll full drivstofftank for å redusere kondens. Skift også gjerne motorolje og oljefilter.

fill

5. Gå over alle smørepunkter

Rengjør og smør wireoverføringer og bevegelige deler. Sjekk alle skroggjennomføringer. Beveg alle bunnventiler og overbordventiler, og sett de inn med fett. Bunnventilene kan gjerne stå åpne når båten står på land.

 

6. Kontroller brannslukningsutstyr og sikkerhetsutstyr

Har du mulighet, så er det lurt å ta med dette utstyret på land og lagre det frostfritt.

 

7. Tøm båten for alt som ikke må være i båten

Forsikringen dekker som oftest ikke personlige effekter og løst utstyr, så ikke la verdisakene overvintre i båten. Ta også ut puter og annet som er lett bytte for jordslag og mugg.

8. Slå av bryteren for hovedstrøm og koble fra batteriet

Batteriet bør også tas ut av båten. Sørg for at det er fulladet før lagring, oppbevar det kjølig og tørt, og gi det minst én oppladning i løpet av vinteren.

 

9. Installer frostvakt om du kan

Har du anledning, så anbefaler vi å installere en frostvakt for å holde lunk i oppholdsrom og motorrom.

 

Opplag.jpg

 

10. Oppbevar båten under tak eller presenning

Bruker du båtpresenning, pass på at den er spent opp slik at snø og vann renner av. Det er verdt å merke seg at båtforsikringer ofte ikke dekker skader som skyldes nedbør eller kontakt med is. 

 

11. Sørg for at båten din står støtt

Det røsker godt i høststormene i landet vårt, og en båtside blir fort et godt vindfang. Hos Ahoy finner du en rekke båtstøtter og opplagskrybber som kan sørge for at båten din står støtt gjennom vinteren.

fill

Er du klar for å bli landkrabbe igjen, eller trenger du mer info om livet på vann? Sjekk ut flere gode tips og råd her. Hele vårt store utvalg til opplag og lagring finner du her.