Slik vasker du båten utvendig

Tro det eller ei; å vaske båten utvendig er faktisk relativt enkelt. For ikke å snakke om ganske så hyggelig, spør du oss. Det viktigste er å gjøre det skikkelig og å bruke egnet vaskemiddel, slik at du ivaretar båten din så lenge som mulig. Her guider vi deg stegvis gjennom hvordan du vasker båten din utvendig!

Tips til hvordan du vasker båten utvendig - steg for steg:

  1. Spyl båten grundig før du begynner. Dette sparer deg for unødvendig arbeid i de videre punktene.

  2. Bland ut vann og anbefalt dosering med vaskemiddel. Merk at ekstra skitne flater kan trenge spesialbehandling med mer konsentrert vaskemiddel.

  3. Spyl godt av vaskevannet fra båten før du begynner på runde to. 

  4. Etter du har skylt av båten, gjentar du punkt 2. Denne gangen kan du bruke svamp. Et godt tips er å bruke melaminsvamp - også kalt mirakelsvamp - og det av gode grunner.

  5. Spyl godt av og la båten tørke.

  6. Har du tid, er det lurt å vaske overbygg og dekk før du polerer skroget. Bruker du kraftvask etter dette, kan det ødelegge poleringen. Et tips er å grovvaske dekk og overbygg før polering, og spare finvasken til båten er på sjøen.

  7. Gratulerer! Du har nå en skinnende ren båt!

 

Utvendig vask-bøtte.jpg

fill

Hva er det beste å vaske båten med? 

Når det gjelder vaskemiddel til båten kan du i ganske stor grad gjøre det enkelt for deg selv, og bruke det du har. Men det aller beste er å bruke spesialmiddel utviklet for nettopp båtvask. Ahoy tilbyr en rekke båtshampoer og vaskemiddel som ivaretar båtens overflate.

Skal du mot formodning bruke husholdningsprodukter til båtvask, må du være forsiktig. Bruker du rengjøringsmidler som legger igjen fett og olje på overflaten, kan det bli vanskelig å få et godt resultat ved polering. Zalo kan være et godt alternativ som rengjøringsmiddel, som verken etterlater merker eller fett!

Les også: 5 tips til skinnende blank båt

Det du for all del må unngå er bruk av skurekrem. Dette lager riper i gelcoaten, som er det beskyttende herdeplastsjiktet på overflaten av for eksempel fritidsbåter som er laget av plast eller glassfiber.

Utvendig vask-svamp.jpg

Hvordan vaske båtkalesje?

En båt består av flere deler i ulikt materiale, som betyr at det også trengs ulik rengjøring av disse. En av dem er båtkalesje, og i motsetning til selve båten anbefaler vi ikke å bruke Zalo her. Det beste er å enten vaske kalesjen for hånd med et mildt vaskemiddel som for eksempel grønnsåpe. Bruk gjerne en svamp, men pass på at du ikke skrubber for hardt. 

Det er fullt mulig å vaske kalesjen mens den sitter fast på båten. Men vi anbefaler helst å ta den av, og la den ligge i grønnsåpevann på rundt 30 grader i ca. et døgn før du vasker den med svamp. Etter du har vasket kalesjen så bør du skylle den godt i flere omganger (ikke bruk høytrykksspyler).

God båtvask!

Har du spørsmål? Ta gjerne kontakt med oss for en hyggelig prat - enten det gjelder produktene våre eller bare båt-skravvel!

fill

Ofte stilte spørsmål om båtvask:

1. Hvor ofte bør jeg vaske båten utvendig?
Det anbefales å vaske båten utvendig regelmessig, spesielt hvis den er i bruk eller oppbevart i et miljø som er utsatt for smuss, saltvann eller andre elementer. Generelt sett bør du vurdere å vaske båten minst én gang i måneden for å opprettholde et godt utseende og beskyttelse av overflaten.

 

2. Hvordan velger jeg riktig såpe for å vaske båten min?
Det er viktig å bruke en mild såpe som er spesiallaget for båtvask. Unngå å bruke vanlige rengjøringsmidler da de kan være for sterke og skade båtoverflaten eller miljøet. Se etter såper som er skånsomme mot gelcoat og maling, samtidig som de fjerner smuss og flekker effektivt.

 

3. Er det trygt å bruke høytrykksspyler på båten min?
Høytrykksspylere kan være nyttige verktøy for å fjerne hardnakket smuss og saltavleiringer, men det er viktig å bruke den med forsiktighet. Hold alltid en sikker avstand fra overflaten, spesielt hvis båten har gelcoat eller maling. Bruk lavt trykk og bredt dyse for å unngå å skade overflaten. Unngå å rette strålen mot følsomme områder som vinduer, teakdekk eller elektriske komponenter.