5 tips til skinnende blank båt
Polering er en viktig del av en godt vedlikeholdt båt. Og så er jo en nypolert båt ekstra flott å se på. Men når bør du polere båten - hva er tegnene å se etter? Og hvordan gjør du det? Her er 5 tips til hvordan du får en skinnende blank båt!
Hvorfor er båtpolering viktig?
Etter at du har vasket båten, er den klar for polering. Hensikten med å polere båten er rett og slett for vedlikehold og lengre levetid, i tillegg til at den får tilbake sin opprinnelige glans.
Med andre ord, dersom polering ikke blir gjort får båten en falmet og matt overflate, der materialet i verste fall kan bli porøst og smuldre opp. Dette kalles oksidering, og er vanlig på båter som har sett noen somre. Oksidering er gammel gelcoat som har blitt brutt ned av UV-stråling. Så når du merker at overflaten ikke lenger stråler som før, er det på høy tid å polere båten!
Slik polerer du båten
Vanligvis deles polering av båt inn i to faser: Rubbing/polish og beskyttelse. Hvis gelcoaten har begynt å bli oksidert og falmet, bør du bruke en rubbing som går effektivt inn for å fjerne flekker, riper og oksidering. Er derimot gelcoaten i god stand, holder det oftest med polish.
La oss bare hoppe i det, og ta deg gjennom hvordan du polerer båten - steg for steg:
- Vask skroget grundig før du starter
Om grunnarbeidet ikke er godt nok, kan du polere til du får melkesyre i både armer og ben uten å få det resultatet du ønsker deg. Sørg derfor for at skroget er skinnende rent før du starter. Les artikkelen vår om tips til hvordan du vasker båten din utvendig.
- En poleringsmaskin letter arbeidet
Det er ingen som nekter deg å polere båten din for hånd, men det er som oftest lettere å få et godt resultat med en poleringsmaskin. Om du skulle trenge flere argumenter, vil det også spare både tid og krefter. Spesielt om du har en båt med litt størrelse.
Har du aldri brukt poleringsmaskin, anbefaler vi en oscillerende. Da slipper du såkalte hologram eller poleringsroser, som er kjørespor i lakken.
-
Bruk rubbing om båten din har blitt matt
En kjemisk rensende rubbing, eller andre produkter som er laget for dette formålet, fjerner enkelt oksideringen og gir båten sin ungdommelige glød tilbake. Er skroget i god behold holder det som oftest med en god polish for å friske opp glansen. -
Avslutt med en forsegler
Sealer, hardvoks, flytende voks eller coating – det finnes en rekke ulike produkter for å forsegle overflaten når du er ferdig med poleringen. Akkurat hvilket produkt du velger er ikke så viktig som at du faktisk gjør dette steget. UV-strålene er nådeløse på vannet, hvor de også reflekteres av overflaten, og alternativet er at båten din blir matt omtrent før du rekker å løsne fortøyningene. -
Følg opp med lett vedlikehold
Når poleringsjobben er ferdig, er det bare å legge beina høyt og cruise gjennom båtsesongen. Eller? Vi anbefaler at du tar deg tid til lett vedlikehold gjennom sesongen. Spyl gjerne av fendrene om de havner i sjøen, da saltet kan slipe i gelcoaten. Spyl også av hekken for motorsprøyt og eksos når du har vært på langtur. Bare pass på at du ikke bruker kjemikalier som vasker vekk det gode arbeidet du har gjort.
Sammen gjør vi båtlivet bedre!
Vi håper du får en skinnende blank båtsesong! Trenger du flere gode tips og triks, ta en titt på våre artikler og lær mer om båthold, båtvett og livet i båt. Husk forresten å melde deg på vårt supernyttige nyhetsbrev, det kan du gjøre her!
Ofte stilte spørsmål om båtpolering:
- Hvor ofte bør jeg polere båten min?
Ideelt sett bør du polere båten din minst én gang i året for å opprettholde en jevn glans og beskyttelse mot sollys, saltvann og forurensning. Imidlertid kan behovet variere basert på bruksfrekvens, eksponering for elementene og typen båtpleieprodukter du bruker. Det er også lurt å polere båten etter behov, for eksempel hvis du legger merke til riper eller falming i gelcoaten.
- Kan jeg bruke bilpolish på båten min?
Mens noen bilpolishprodukter kan fungere på båtens overflater, er det best å bruke produkter spesifikt designet for båt. Polish for båt er utviklet for å takle unike utfordringer som saltvann, UV-stråling og bevegelse i vann. Det gir bedre beskyttelse og resultater for båtens overflater, og kan bidra til å forlenge levetiden til gelcoat og lakk.
- Hva er forskjellen mellom polering og voksing av båten?
Polering og voksing er to separate trinn i prosessen, selv om de begge bidrar til å forbedre utseendet og beskyttelsen til båten din. Polering innebærer vanligvis å fjerne mindre riper, oksidasjon og andre overflatefeil ved hjelp av et slipende produkt. Voksing derimot kommer etter polering og innebærer påføring av en voks eller polymerbasert beskyttelse for å gi ekstra glans og beskyttelse.