Dette utstyret trenger du for trygg fortøyning

Fortøyning er et fagfelt der de lærde strides høylydt. Det vi tror de fleste kan være enige om, er at riktig utstyr er halve jobben.

Brygge

Det finnes ikke noe fasitsvar for riktig fortøyning, men et prinsipp som gjerne går igjen er at du skal fortøye for storm uansett. Et godt utgangspunkt for dette er en baugfortøyning, en akterfortøyning og to spring (et foran og et bak). Fortøyer du i bås, altså med en utrigger eller brygge på hver side av båten, kan du speile dette oppsettet på den andre siden.

Pass på at tauverket er dimensjonert for båten din, og bruk gjerne et litt tykkere tau enn det som er anbefalt. Hvor tykt tau du trenger vil avhenge av både størrelsen på båten din, hvilken type båt du har og vekten på denne, så sjekk hva som gjelder for akkurat din båt. Ha heller litt for mye tau tilgjengelig enn for lite. Det samme gjelder fendere. Smertinger beskytter tauet om det ligger og gnager. Strekkavlastere på tauet tar av for rykk.

Berg

Å fortøye mot fjell krever gjerne lengre fortøyninger enn når du ligger til kais, så sørg for at du har med deg nok tauverk. Der det ikke er egne øyer for fortøyning i fjellet, trenger du en form for bergkile. Ligger du longside (med skutesiden mot fjellet) må du passe på at båten er godt nok fendret. Ligger du med baugen mot fjellet, trenger du en dregg eller et anker for å holde båten på plass.

Fortøye mot fjell.jpg

På svai

Å ligge på svai er et supert alternativ, spesielt i høysesongen når alt av øyer og gjestehavner er tettpakket med folk. Det er også relativt enkelt, tro det eller ei. Det du trenger av utstyr er en dregg eller et anker og en kjetting, line eller et ankertau. Det vil også kunne være aktuelt med en ankerrulle eller ankervinsj, om du har en båt med litt størrelse på. Eventuelt om du bare ønsker å slippe jobben det er å hale opp ankeret selv.

Om du skal velge dregg eller anker og ikke minst hvilken type dregg eller anker, avhenger av båtens størrelse, bruksområde og bunnforhold. Om du velger kjetting, line, tau eller blytau, har også sine fordeler og ulemper. Bare husk å feste enden til 

båten før du kaster anker for første gang. For uansett hvilken løsning du velger, er det flaut og dyrt å se hele sulamitten forsvinne i dypet.

Tips! Skal du fortøye til en fast bøye er det lurt å først fortøye i båten og deretter tre tauet gjennom øyet i bøyen for så å fortøye i båten igjen. På den måten kan du enkelt justere lengden hvis det er behov for det. Når du skal dra trenger du bare å løsne en knute og dra tauet til deg. 

For god nattesøvn er en ankervakt kjekt å ha. Flere GPS-er har denne funksjonen innebygd, men du kan også laste ned en gratis app for dette. Husk også ankerlanterne, når dette er nødvendig.

Ligge på svai.jpg

På fast båtplass

En av fordelene med fast båtplass er at du kan ha faste fortøyninger til båten din. Avpassede fortøyninger med ferdig spleiset øye, integrert strekkavlaster, og kanskje en bryggefender eller to som prikken over i-en, kan sørge for at fortøyningen går som en lek på fast basis.

Bare husk å følge retningslinjene for fortøyning i båthavnen din. Noe annet kan i verste fall resultere i at du mister både medlemskapet og båtplassen.