Dette utstyret trenger du for trygg fortøyning

Fortøyning er et fagfelt der de lærde strides høylytt. Det vi tror de fleste kan være enige om, er at riktig utstyr er halve jobben. Enten du skal fortøye på brygge, mot berget eller ligge på svai, har vi det tilpassede fortøyningsutstyret du trenger for å gjennomføre det skikkelig!

Hva slags fortøyningsutstyr burde du ha liggende?

Akkurat hva slags fortøyningsutstyr du trenger kommer helt an på hvor du skal fortøye. Men noe utstyr, som er helt grunnleggende og ganske standard, er uansett praktisk å ha liggende når du eier en båt. Her er en kort liste over dette:

  • Fortøyningstau: Brukes for å fortøye båten til både brygger, berg og bøyer.
  • Fendere: Beskytter mot skader når båten ligger ved en brygge eller ved siden av andre båter.
  • Anker og dregg: Sørger for bunnfeste enten på svai eller mot land.
  • Bergkiler: Lar deg fortøye der det ikke er naturlig feste for tau. 
  • Sjakler og kroker: Brukes for å feste tauet raskt og sikkert til brygga.

Slik fortøyer du trygt

På brygge

Et godt utgangspunkt for fortøyning på brygge er en baugfortøyning, en akterfortøyning og to spring (ett foran og et bak). Fortøyer du i bås, altså med en utrigger eller brygge på hver side av båten, kan du speile dette oppsettet på den andre siden.

Pass på at tauverket er dimensjonert for båten din, og bruk gjerne et litt tykkere tau enn det som er anbefalt. Hvor tykt tau du trenger vil avhenge av båtens størrelse, hvilken type båt du har og vekten på denne. Så sjekk hva som gjelder for akkurat din båt. Ha heller litt for mye tau tilgjengelig enn for lite. Det samme gjelder fendere. Smertinger er en lur investering som beskytter tauet om det ligger og gnager. 

Les også: Slik velger du riktig fender til båten din.

fill

På berg

Å fortøye mot fjell krever gjerne lengre fortøyninger enn når du ligger til kai, så sørg for at du har med deg langt nok tau. Der det ikke er egne øyer for fortøyning i fjellet, trenger du en form for bergkile. Ligger du longside (med skutesiden mot fjellet) må du passe på at båten er godt nok fendret. Ligger du med baugen mot fjellet, trenger du en dregg eller et anker akter for å holde båten på plass.

Fortøye mot fjell.jpg

På svai

Å ligge på svai er et supert alternativ, spesielt i høysesongen når alt av øyer og gjestehavner er tettpakket med folk. Det er også relativt enkelt, tro det eller ei. Det du trenger av utstyr for å fortøye på svai, er en dregg eller et anker,en kjetting, line eller et ankertau. Det vil også kunne være aktuelt med en ankerrulle eller ankervinsj, om du har en båt med litt størrelse på. Eventuelt om du bare ønsker å slippe unna jobben med å hale opp ankeret selv.

Om du skal velge dregg eller anker og ikke minst hvilken type dregg eller anker, avhenger av båtens størrelse, bruksområde og bunnforhold. Om du velger kjetting, line, tau eller blytau, har også sine fordeler og ulemper. Bare husk å feste enden til båten før du kaster anker for første gang. For uansett hvilken løsning du velger, er det flaut og dyrt å se hele sulamitten forsvinne i dypet.

Tips! Skal du fortøye til en fast bøye er det lurt å først fortøye i båten og deretter tre tauet gjennom øyet i bøyen for så å fortøye i båten igjen. På den måten kan du enkelt justere lengden hvis det er behov for det. Når du skal dra trenger du bare å løsne en knute og dra tauet til deg. 

For god nattesøvn er en ankervakt kjekt å ha. Flere GPS-er har denne funksjonen innebygd, men du kan også laste ned en gratis app for dette. Husk også ankerlanterne, når dette er nødvendig.

Ligge på svai.jpg

fill

På fast båtplass

En av fordelene med fast båtplass er at du kan ha faste fortøyninger til båten din. Avpassede fortøyninger med ferdig spleiset øye, en integrert strekkavlaster, og kanskje en bryggefender eller to som prikken over i-en, kan sørge for at fortøyningen går som en lek på fast basis.

Bare husk å følge retningslinjene for fortøyning på båthavnen din. Noe annet kan i verste fall resultere i at du mister både medlemskapet og båtplassen.

fill

Spør oss i Ahoy

Vi håper at du nå har fått litt mer klarhet i hva slags fortøyningsutstyr du trenger, og hvordan du kan fortøye på en trygg og smidig måte. Har du spørsmål om fortøyning eller båtliv generelt, blir vi glade for å høre fra deg!

Ofte stilte spørsmål om fortøying: 

  1. Hvordan kan jeg sikre at båten min er trygt fortøyd under ulike værforhold?
    For å sikre at båten din er trygt fortøyd under ulike værforhold, er det viktig å bruke sterke og slitesterke fortøyningstau. Pass på at alle knuter og fester er sikre, og juster tauene etter behov for å kompensere for tidevann eller bølger. Bruk ekstra fortøyningstau om det er forventet dårlig vær.
     
  2. Hva bør jeg tenke på ved valg av fortøyningsplass?
    Når du skal velge en fortøyningsplass, bør du vurdere beskyttelse mot vind og bølger, dybden på vannet, og tilgjengeligheten til fortøyningsfester som pullerter eller ringer. Unngå områder med sterk strøm eller mye trafikk. Sørg også for at stedet er dypt nok til å unngå at båten tar bunn ved lavvann. Det er lurt å kontrollere lokale forskrifter og regler for fortøying, da disse kan variere fra sted til sted.