Sjekkliste før sesongens første båttur

Båtpussen er gjort etter alle kunstens regler. Motoren er testkjørt og båten ligger nypolert ved bryggekanten og stråler om kapp med sola. Alt er klart for sesongens første båttur. Eller er det egentlig det? Det er mange ting det er lett å glemme i iveren etter å komme seg på vannet. Her er noen av dem.

Har barna vokst fra vesten?

Du vet kanskje at om båten din er under åtte meter, er det påbudt at alle om bord har på seg egnet flyteutstyr som redningsvest eller flytevest når båten er i fart. Noe det derimot kan være lett å glemme, er at det skjer mye på et år. Barn vokser fort og plutselig er poden for stor eller tung for vesten som passet i fjor. Sjekk derfor at du både har nok og riktig type vester om bord for hele besetningen.

2-Redningsvest.jpg

Virker den oppblåsbare vesten?

Oppblåsbare vester er lite verdt om de ikke blåser seg opp når det trengs. Sett deg derfor inn i hvordan du sjekker at gassflaskene er intakte og at utløsermekanismen er armert. For oppblåsbare vester til privat bruk anbefales det service hvert andre år. Det er en gylden anledning til å teste vesten først. Oppskriften er enkel; 1. Ta på vesten. 2. Hopp til sjøs. Faller du i vannet er det viktig å beholde roen. Da er det en fordel å vite hvordan vesten vil reagere.

fill

Er brannsikkerheten ivaretatt?

Har du båt med overnattingsmuligheter bør røykvarsler være obligatorisk for å sove godt om natta. Plasser helst en i hver lugar. Bytt batteriene før sesongen starter og test røykvarsleren jevnlig. Har du CO eller gassalarm, sjekk disse i samme slengen.

Du bør ha minst ett 2-kilos pulverapparat lett tilgjengelig for brannslukking. Flere, om du har en større båt. Pass på at trykket er tilfredsstillende. Brannvesenet kan teste det for deg. Et brannteppe er også trygt å ha, spesielt om du lager varmmat ombord. Har du fastmontert brannslukningsanlegg med slukkegass i båten, bør du gå gjennom anlegget nøye hver vår og bytte ut slitte deler.

fill

Har du alt du trenger til fortøyningen?

Er det luft i fenderne? Har du nok og vedlikeholdt tauverk? Er dregg eller anker på plass om du skal ligge på svai? Har du bergkile om du skal ligge mot svaberg? Sørg for at du har med utstyret du trenger for trygg fortøyning.

3-Alt til fortøyning.jpg

Hva om du får motorstopp?

Uansett hvor nøye du er med vedlikehold, kan uhellet alltid skje. Da er det avgjørende at du har mobiltelefon og gjerne også VHF-radio tilgjengelig for å påkalle hjelp. Sørg for at reservekanna er fylt opp. Det er også kjekt å ha med en skvett ekstra olje. Med ekstra årer i båten har du alltid en plan B. Forutsatt at båten din ikke er en 50 fots yacht, eller noe annet som er knotete å ro.

Hva om noe annet går galt?

Sørg for at du har med deg et minimum av verktøy. I løpet av båtlivet ditt kommer du til å få noe i propellen. Sånn er det bare. En skarp kniv er derfor obligatorisk. Lommelykt like så. Det er også lurt å ha med seg tetningsplugg, nye pærer til lanternene og ferske sikringer.

Har du med deg nok klær?

Som du sikkert har erfart, er været på sjøen uforutsigbart. Sørg derfor for at du har med deg nok klær. Varmt tøy og tørt skift i en vanntett duffelbag sørger både for komfort og en ekstra trygghet.

Har du gått på do?

Neida, vi prøver ikke å være moren din. Men det er først når du ligger midthavs og ikke får trekt ned at du virkelig skjønner verdien av et velfungerende toalett. Er båten din utstyrt med et slikt, anbefaler vi at du prøvekjører det før du kaster loss.

Sist, men ikke minst; har du husket ankerdrammen?

Alkohol hører ikke hjemme til rors, men når du er trygt fortøyd eller ankret opp for kvelden er det lov å unne seg noe godt i glasset. Ikke må det være alkohol heller. Hva med en ankerbrus? Eller kanskje kapteinkjeks? Lakrisbåter? Eller båt-is? Uansett hva dere foretrekker, er det viktig å ha med nok kos. God tur!

4-Ankerdrammen.jpg